Włoskie smaki


2012-07-23
Włochy mają w sobie jakąś magiczną siłę, która przyciąga miliony turystów. Każdy z nas, w swoim zabieganym życiu, chciałby chociaż przez chwilę poczuć radość i beztroskę towarzyszącą na co dzień Włochom.

Niezwykłe, radosne podejście do życia i ekspresyjna natura powodują, że Włosi budzą sympatię na całym świecie. Łacina - matka języków, łacińska kultura, z której wzorce czerpie wiele kultur, nie tylko europejskich, Alpy Włoskie, Toskania, Wieczne Miasto, Neapol czy „leniwe południe”  pokazane w kultowym filmie Forda Coppoli „Ojciec Chrzestny”- to tylko nieliczne fragmenty oddające prawdziwą atmosferę Włoch. Każdy region tego kraju jest inny i każdy piękny. To wszystko sprawia, że Włochy ciekawią, fascynują, wciąż można je odkrywać na nowo.

 

Podobnie rzecz się ma z kuchnią. Kuchnia włoska jest znana i ceniona na całym świecie, bo przecież w różnych zakątkach globu możemy spotkać włoskie restauracje, kawiarenki, wypić włoską kawę czy zjeść włoskie lody. Spaghetti, pomidory, papryka, bazylia, oliwa z oliwek, mozzarella, pizza i coś czego nie może zabraknąć we włoskiej kuchni – ser.

 

Choć nie zawsze możemy sobie pozwolić na wyjazd do Włoch, to w każdej chwili możemy przypomnieć sobie ich klimat przywołując chociażby smaki kuchni włoskiej. Kiedy mamy więcej czasu, możemy wybrać się do restauracji włoskiej lub samodzielnie przygotować włoskie dania. Gdy nie mamy, ani ochoty na gotowanie, wystarczy sięgnąć po chipsy z sera z posypką a’la Italiana dostępne w sprzedaży pod marką Crispy Natural. Podając je z dipami o włoskimi smaku przygotujemy pyszne i oryginalne danie, które szybko przybliży nam atmosferę Italii.

 

 

Propozycje podania

DIP PAPRYKOWO-POMIDOROWY

Składniki: 1 duża czerwona papryka, 1 dojrzały pomidor, szczypta cukru, sól, pieprz, 1 łyżka octu balsamicznego, świeża bazylia.

Przygotowanie: zdjąć skórkę z papryki i pomidora, usunąć pestki, zmiksować razem z bazylią. Posolić, dodać ocet, cukier i pieprz do smaku.

DIP POMIDOROWY

Składniki:  2 łyżki koncentratu pomidorowego, 150 ml gęstego jogurtu naturalnego, 4 łyżki twarożku homogenizowanego,  2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawy bazylia i oregano, może być dodana również natka pietruszki .

Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki, przyprawić do smaku.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

kalitero

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl