Wraz z Appetitą rozkochaj się w… afrodyzjakach!


Wraz z Appetitą rozkochaj się w… afrodyzjakach!
2021-02-10
Walentynki to idealna okazja, aby oderwać się na chwilę od codzienności i spędzić kilka chwil z ukochaną osobą. Wspólnie przyszykowana i odpowiednio celebrowana kolacja może uświetnić romantyczny wieczór. Dlatego warto wzbogacić ją o… afrodyzjaki!

Pomogą subtelnie rozbudzić wszystkie zmysły i cieszyć się bliskością. Przyprawione miłością przepisy podpowiada marka Appetita.

 

O namiętność trzeba dbać na co dzień, nie tylko od święta. To banalne zdanie, ale niesie za sobą dużo mądrości. W dzisiejszych czasach pędząc za karierą, wychowując dzieci czy rozwijając swoje pasje, zdarza się zapominać o codziennym pielęgnowaniu uczuć do partnera czy partnerki. Walentynki to doskonały moment, aby nadrobić zaległości i spędzić przyjemnie czas z ukochaną osobą tylko we dwoje.

 

Aby wpleść w romantyczny wieczór odrobinę magii, warto sięgać po afrodyzjaki. Niepozorne składniki mogą pozytywnie wpływać na siły witalne, zwiększać libido i wzmacniać relację pomiędzy partnerami. Należą do nich między innymi czekolada, szampan, owoce morza, ale także przyprawy i zioła: gałka muszkatołowa, pieprz, tymianek, cząber, kurkuma, kolendra, cynamon, imbir czy chili. Przy pomocy Appetity szybko i łatwo można wyczarować wyborne dania z dodatkiem afrodyzjaków, aby wspólnej kolacji dodać pikanterii i smaku.

 

Paella

Składniki:

  • 300 g ryżu do paelli (calasparra,ewentualnie arborio)
  • 2 papryki
  • 1 łyżeczka Kurkumy mielonej Appetita
  • szczypta Chili mielonego Appetita
  • 200 g groszku
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 150 g oczyszczonych i obranych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ⅓ szklanki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie szafran
  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Czosnek i cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić czosnek i cebulę, dodać paprykę i smażyć ok. 2 minuty. Dodać suchy ryż, zamieszać i wlać wino. Odparować alkohol i dolać bulion, zmniejszyć moc palnika, dodać kurkumę, chili i gotować przez ok. 15 minut, nie mieszając. Kiedy ryż będzie miękki, dodać groszek, szafran oraz oczyszczone krewetki. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut - ewentualnie doprawić do smaku, od razu podawać.

 

Zupa krem ze szpinaku z krewetkami

Składniki:

  • 40 dag szpinaku
  • 800 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g sera feta
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • Gałka muszkatołowa Appetita
  • krewetki tygrysie
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku

 

  • bagietka (do podania)

 

Sposób przyrządzenia:

Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyć i pokroić. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić dwa ząbki czosnku, zrumienić, dodać zieleninę i smażyć 2-3 minuty. Całość przyprawić, zalać wodą  i gotować 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zmiksować na gładki krem. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumienić, dodać krewetki i obsmażyć. Wlać zupę do talerzy, do każdego włożyć krewetki. Podawać z bagietką.

 

Szybkie szaszłyki z krewetek

Składniki:

  • 15 sztuk oczyszczonych krewetek królewskich
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka Kolendry Appetita
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • olej
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • 50 g masła

 

Sposób przyrządzenia:

Krewetki zalać sokiem z limonki, dodać posiekane chili, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę kolendry, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, w połowie smażenia dodać masło. Krewetki można również przyrządzić na grillu. Podawać z ulubioną sałatką.

 

Sałatka z krewetkami

Składniki:

  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 2 cykorie
  • 1 mały ogórek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • Tymianek suszony Appetita
  • Pieprz czarny mielony Appetita

 

Sposób przyrządzenia:

Krewetki polać łyżką soku z cytryny i łyżką oleju. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem, następnie smażyć kilka minut na patelni grillowej z obydwu stron. Cykorię umyć, podzielić na liście, posiekać, umyć ogórek,osuszyć i pokroić w półplastry. Całość posypać kaparami. Polać łyżką soku z cytryny i olejem sezamowym, przyprawić solą i pieprzem.

 

Moules-frites

Składniki:

  • 1 kg wstępnie ugotowanych małży
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szalotki (lub 1 cebula)
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • Tymianek Appetita
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 4 duże, oczyszczone ziemniaki
  • olej do smażenia
  • Przyprawa do frytek i ziemniaków
  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

Przygotować frytki: ziemniaki pokroić w grube paski, odsączyć na papierze do pieczenia. Smażyć na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Posypać solą i przyprawą do ziemniaków. Czosnek i szalotkę drobno posiekać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i szalotkę, smażyć ok. minutę, a następnie zalać winem, częściowo odparować i dodać mule. Przykryć, gotować ok. 5 minut. Pietruszkę posiekać, posypać mule, doprawić solą i tymiankiem, podawać z frytkami.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KMC

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl