Wybieramy blat do kuchni
Blat kuchenny jest elementem wyposażenia kuchni, na którym najczęściej przyrządza się posiłki. Jeżeli kuchnia jest bardzo mała, często służy dodatkowo jako stół. Przy wyborze blatu należy zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych kwestii dotyczących materiału z którego jest on wykonany.
Blaty kuchenne zazwyczaj osadzone są na szafkach, dlatego istotne jest dogranie wszystkich szczegółów z wykończeniem szafek, kolorystyką ścian i podłogi w kuchni. Blaty kuchenne produkowane są z różnych materiałów, dlatego ich koszt jest bardzo zróżnicowany. Przez wzgląd na różnorodność materiałów, różnie dopasowują się do wnętrza, różnie się je montuje i naprawia.
Najlepszy blat to taki, który jest wytrzymały, bardzo funkcjonalny, efektowny dla oka i idealnie komponuje się ze wszystkimi elementami w kuchni. Blat drewniany jest bardzo przyjemny dla oka, kuchni zaś dodaje ciepła. Nie cieszy się jednak dużą popularnością przez wzgląd na małą odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Tak dzieje się jeżeli te blaty wykonane są z drewna miękkiego, dlatego do produkcji powinny być używane drzewa liściaste (buk, dąb, mahoń). Jeżeli producent zastosuje odpowiedni rodzaj drzewa, taki blat jest bardzo odporny na wilgoć i wysoką temperaturę. Blaty kuchenne z metalu dodatkowo powinny być montowane na płycie wiórowej i dodatkowych stelażach. Taki blat optycznie powiększa pomieszczenie, do jego produkcji używa się stali lub aluminium, jego wadą jest to, że należy dokładnie wycierać go z wody, ponieważ bardzo często krople wody pozostawiają na nim białe ślady. Blat metalowy doskonale komponuje się z urządzeniami AGD znajdującymi się w kuchni. Blaty kuchenne pokryte przez płytki granitowe, są idealne dla osób, które chcą tanim kosztem posiadać ładny blat. Ich wadą jest to że są trudne w doprowadzeniu do czystości.
Blaty z kamienia są bardzo popularne pod względem dużej wytrzymałości na wysokie temperatury, oraz ze względu na bardzo efektowny wygląd, można je z łatwością doczyścić detergentami.
Nadesłał:
Selena86
|