Wystrój restauracji – stały, czy zmienny?
Jak powinien wyglądać wystrój eleganckiej restauracji i czy postawić na stałe dekoracje, czy też ich zmienianie od czau do czasu?
Wystrój restauracji zmienia się zależnie od koncepcji, jaką obrał właściciel lokalu. Niektórzy utrzymują raz zaprojektowaną aranżację na stałe, przyzwyczajając klientów do określonego stylu restauracji. Inni dostosowują wygląd do zmieniających się trendów i pór roku. Które z tych rozwiązań lepiej sprawdza się w praktyce? Bardzo trudno udzielić na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ obie opcje mają swoje wady i zalety.
Utrzymywanie stałego wystroju restauracji jest znacznie wygodniejsze dla właściciela i obsługi. Jeśli korzystamy z usług profesjonalnego projektanta wnętrz, wystarczy zatrudnić go tylko raz, a później podążać za jego wskazówkami.
Obrusy, które kupimy na początku działania restauracji mogą służyć nam tak długo, aż ich stan nie ulegnie pogorszeniu. Pozostałe dekoracje, takie jak świeczniki, czy wazony również możemy kupić raz i cieszyć się nimi przez dłuższy czas. W razie zniszczenia, czy zużycia wystarczy wymienić je na takie same czy podobne. Takie rozwiązanie ma też pewne wady. W pewnym momencie do Twojego lokalu może po prostu wkraść się nuda.
Wprawdzie niektórzy klienci przyzwyczajają się do konkretnego wystroju i lubią odwiedzać miejsce, które za każdym razem wygląda tak samo, istnieje jednak spora grupa osób, które lubią zmiany. Tacy klienci zdecydowanie preferują restauracje, których wystrój od czasu do czasu ulega metamorfozie. Zmiany nie muszą być bardzo duże, ani pochłaniać fortuny. Wystarczy zmienić obrusy do restauracji lub połączyć je z innymi serwetkami.
W każdej restauracji obrusy do gastronomii stanowią tak duże powierzchnie, że ich zmiana z pewnością nie umknie uwadze klientów. Pamiętaj jednak, że niektóre elementy, chociażby takie jak menu warto pozostawić bez zmian w każdym przypadku.
Nadesłał:
obserwator
|