Zanim kawa trafi do filiżanki...


Zanim kawa trafi do filiżanki...
2012-02-27
Statystyki głoszą, że przeciętny Polak wypija aż 600 filiżanek kawy rocznie, co klasyfikuje nas na 12 miejscu w światowym rankingu miłośników tego napoju.

Wśród naszych preferencji nieustannie króluje delikatna latte, nie brakuje także miłośników klasycznej „małej czarnej”. Zanim jednak kawa trafi do filiżanki  w postaci aromatycznego napoju, musi przejść długą drogę...

Wszystko zaczyna się od uprawy kawowca, wymagającej odpowiedniego klimatu i gleby.  Gatunków tej rośliny jest kilka i hodowla każdego z wymienionych rządzi się własnymi prawami. Właściwe położenie i temperatura to tylko niektóre czynniki mające wpływa na późniejszą jakość ziaren. Roślina po 3-4 latach zaczyna zaczyna kwitnąć i pojawiają się pierwsze owoce. Kiedy ich kolor osiągnie głęboką czerwień, można zaczynać zbiory. 

Kolejnym krokiem jest przetwarzanie. Zebrane ziarna, gdy zostaną już całkowicie wysuszone na słońcu, lądują w specjalistycznych kabinach ogrzewanych drzewem eukaliptusowym. Po obniżeniu wilgotności do około 11%, następuje kolorystyczna selekcja z użyciem podczerwieni – ziarna o takim samym kolorze są gromadzone razem, natomiast te, które nie osiągnęły wystarczająco ciemnobrązowej barwy, poddawane są dalszym procesom prażenia. Te dojrzałe pakuje się według rozmiaru do płóciennych worków - w tym momencie są już niemal gotowe do spożycia. Podczas procesu prażenia uwalnia się to, co w kawie najcenniejsze – jej aromat, zapach i smak. Najlepszy efekt uzyskuje się natomiast podczas mielenia ziarna. Należy pamiętać, aby przeprowadzić tę czynność tuż przed samym spożyciem kawy, ponieważ wcześniej zmielone ziarna tracą 70% walorów smakowych. 

Na koniec wystarczy zaparzyć ulubiony napój - najlepiej z pomocą ekspresu do kawy. Zalanie kawy wrzątkiem powoli odchodzi bowiem do lamusa. Przy doborze odpowiedniego ekspresu, poza jego estetyką i funkcjonalnością, warto również zwrócić uwagę na obecność filtrów. Świetnym rozwiązaniem może okazać się nowy ekspres FA 5453 marki First Austria, który wyposażono w dwa kubki. Urządzenie austriackiego producenta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych form. Ergonomiczny kształt ekspresu i atrakcyjne wzornictwo sprawiają, że urządzenie będzie się dobrze komponowało w każdej kuchni. Z jego pomocą przygotowanie ulubionego napoju potrwa dosłownie chwilę. 

Ekspres do kawy 5453-2:

- nowoczesny design

- pojemność : 2 kubki

- w zestawie 2 porcelanowe kubki

- stały filtr

- moc: 450W

Cena: 55 zł

Więcej informacji na stronie first-polska.com.pl



Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Publicon

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl