Zapiekane grahamki z kabanosami
Kabanosy to bez wątpienia jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Cenimy je za smak, wygodę użytkowania, dobre wartości odżywcze.
Kabanos to cienka, długa, krucha, podsuszana kiełbaska. Nie każdy wie, skąd wywodzi się jej nazwa. Pochodzi ona od słowa „kaban”, które w XIX-wiecznej Polsce było określeniem młodego wieprza, karmionego przede wszystkim ziemniakami. Kabanosy w obecnej formie były wytwarzane już w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Dziś są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym i cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością – nieporównywalnie większą, niż w innych państwach.
Kabanosy sprawdzają się jako składnik wielu dań – sałatek, tart, makaronów. A oto pomysł na pyszne zapiekane grahamki z Kabanosami Francuskimi Sokołów. To cienkie i pyszne kiełbaski suszone, z niewyczuwalną podczas jedzenia osłonką. Są bogate w białko i inne składniki odżywcze.
Zapiekane grahamki z kabanosami
Składniki:
2/3 opakowania Kabanosów Francuskich Sokołów
3 duże grahamki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czerwona cebula
250 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki kaparów w occie
30 g koziego sera twardego w kawałku
1 garstka świeżego oregano do dekoracji
3 łyżeczki suszonego oregano
olej do smażenia, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki suszonego oregano.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę, a kapary odcedzamy. Kabanosy kroimy na kawałeczki długości około 0,5 cm, a ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Zawartość patelni łączymy z papryką, kaparami, kabanosami i kozim serem.
Grahamki przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i kapelusz wykorzystujemy do innego dania), a następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Bułeczki napełniamy farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami świeżego oregano.
Nadesłał:
milkas
|