Zasmakuj w amerykańskim stylu. Tydzień USA w Lidlu!


2021-06-14
Sieć Lidl Polska ogłasza prawdziwy amerykański festiwal smaków, czyli Tydzień USA we wszystkich swoich sklepach. Klienci mogą liczyć m.in. na onion ringsy, prażoną cebulkę, pikle, donuty, lody o smaku masła orzechowego i nie tylko.

Chociaż Stany Zjednoczone Ameryki głęboką tradycją kulinarną nie mogą się pochwalić, to jednak do perfekcji opracowali receptury na słono-słodkie przekąski, kanapki, lody oraz dodatki i właśnie za to cenimy ich kuchnię. Aby przybliżyć klientom amerykańską kulturę jedzenia, Lidl Polska właśnie ogłasza Tydzień USA we wszystkich swoich sklepach od poniedziałku, 14.06 do wyczerpania zapasów.

W ofercie sieci nie zabraknie produktów do przygotowania uwielbianych przez Amerykanów bajgli (MCENNEDY, różne rodzaje 3,99 zł/270 g/1 opak.), hot-dogów (MCENNEDY, bułki do hot-dogów 2,49 zł/250 g/4 szt./1 opak.) i hamburgerów (MCENNEDY, bułki do hamburgera 4 ziarna 2,99 zł/320 g/4 szt./1 opak.). Lidl proponuje m.in. ogórki w plastrach do hamburgerów (MCENNEDY, 4,99 zł/670 g/1 opak.), chrupiącą i aromatyczną prażoną cebulkę (MCENNEDY, 2,99 zł/150 g/1 opak.) oraz boczek wędzony z miodem (MCENNEDY, 9,99 zł/240 g/1 opak.).

Dla wielbicieli naleśników, w tym puszystych, amerykańskich pankejków, sieć Lidl przygotowała również niezbędne produkty jak np. syrop klonowy (MCENNEDY, 15,99 zł/250 ml/1 opak.)

Amerykanom zawdzięczamy również spopularyzowanie krążków cebulowych, które na stałe zagościły w menu restauracji i barów na całym świecie (MCENNEDY, 5,99 zł/450 g/1 opak.).

Innym produktem charakterystycznym dla USA jest masło orzechowe, bez którego nie obejdzie się żadne śniadanie ani przekąska (MCENNEDY, krem z orzeszków ziemnych 9,49 zł/454 g/1 opak.). Co więcej, produkt ten na tyle zasmakował klientom, że sieć Lidl wprowadziła także do swojej oferty lody o smaku masła orzechowego (GELATELLI, 9,99 zł/500 ml/1 opak.), które są bardzo popularne w ramach Tygodnia USA, ale i w stałej ofercie sieci.

W końcu Ameryka to także donuty, czyli pączki z dziurką, które również stały się symbolem tego kraju. Jest ich niezliczenie wiele pod względem smaków i dodatków. Lidl postawił m.in. na słodki donut confetti (1,49 zł/61 g/1 szt.), owocowy donut z nadzieniem jagodowym lub truskawkowym (1,79 zł/67 g/69 g/1 szt.) oraz donut z pokruszonymi ciasteczkami Oreo 2,39 zł/73 g/1 szt. Lidl proponuje także warkocz klonowy z orzechami pekan (1,99 zł/86 g/1 szt.).

Dla tych, którzy kochają serniki i preferują własne wypieki kuchnialidla.pl przygotowała przepis na sernik nowojorski (https://kuchnialidla.pl/cheesecake-new-york-z-orzechami-pekan). Jest to nowojorska klasyka w wydaniu Pawła Małeckiego! Sernik jest wyjątkowo delikatny i kremowy, na spodzie z herbatników.

 Cheesecake New York z orzechami pekan

 

Składniki

Spód z herbatników

    herbatniki – 150 g

    masło – 100 g

    cukier trzcinowy – 30 g

    orzechy pekan – 50 g

Masa serowa

    twaróg sernikowy – 750 g

    serek mascarpone – 250 g

    jaja, rozmiar L – 4 szt.

    śmietanka UHT 30% – 50 ml

    cukier puder – 250 g

    cytryna – 1 szt.

    laska wanilii – 1 szt.

    mąka ziemniaczana – 30 g

    mąka pszenna, typ 450 – 30 g

    sól morska – 2 szczypty 

Dodatkowo

    cukier puder do dekoracji

Krok 1: Przygotowujemy spód z herbatników

Herbatniki drobno kruszymy, a orzechy siekamy. Wsypujemy do miski, łączymy z cukrem i miękkim masłem. Dokładnie mieszamy i umieszczamy na dnie formy wysmarowanej masłem. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

W dużej misce mieszamy twaróg sernikowy i serek mascarpone. Cukier puder łączymy z mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie stopniowo dodajemy jajka, śmietankę, sok z cytryny i otartą skórkę, nasionka laski wanilii oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (na górze i na dole piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą). Sernik pieczemy na środkowym poziomie między blachami z wodą przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 60 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Krok 3: Sernik oprószamy cukrem pudrem. Wystudzony sernik wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

 

  


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Grzes33

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl