Zboża w kaszkach dla niemowląt – jak są pozyskiwane?
Niemowlę powinno otrzymywać bezpieczną żywność. Restrykcyjne normy, testy jakości, długofalowa współpraca z dostawcami i dokładna kontrola na każdym etapie produkcji – to wszystko daje gwarancję, że produkt jest odpowiedni dla wrażliwego organizmu małego dziecka.
BoboVita dba o swoje zboża od ziarenka aż po gotową kaszkę. Jak w praktyce wygląda kontrola jakości? Jak BoboVita pozyskuje zboża do swoich kaszek?
Bezpieczne kaszki dla urozmaiconej diety
Niemowlę ma specyficzne potrzeby żywieniowe, zupełnie inne niż osoba dorosła. Na etapie urozmaicania diety, kiedy mleko przestaje w pełni zaspokajać jego potrzeby, należy zadbać o podawanie dziecku nie tylko różnorodnej, ale przede wszystkim bezpiecznej żywności. Jednymi z pierwszych pokarmów w jadłospisie, po warzywach i owocach, są kaszki. Zgodnie z zaleceniami między 1. A 3. rokiem życia produkty zbożowe są niezwykle istotnym elementem jadłospisu dziecka.
Odpowiedni, czyli jaki?
Ogólnodostępne produkty zbożowe mogą zawierać szkodliwe substancje (np. metale, mykotoksyny czy pozostałości pestycydów) w ilości nieodpowiedniej dla niemowlęcia. Właśnie dlatego istnieje osobna kategoria produktów przeznaczonych dla najmłodszych konsumentów. Przykładem są kaszki zbożowe, których najważniejsze parametry są regulowane przez prawo Unii Europejskiej oraz polskie. Aby były zgodne z wymaganiami prawa, kontrolowane są na każdym etapie produkcji – normy jakości i bezpieczeństwa dla zbóż BoboVita są nawet do 1000 razy bardziej surowe niż dla zbóż dla dorosłych[1].
Jak BoboVita dba o proces produkcji?
BoboVita kontroluje cały proces produkcji – od wysiewu ziarenka, przez żniwa, aż po gotową kaszkę. Nasze kaszki są produkowane aż z ośmiu różnorodnych zbóż – pszenicy, owsa, prosa, gryki, żyta, jęczmienia, ryżu i kukurydzy. Używamy wyselekcjonowanych i sprawdzonych nasion odpowiednich odmian.
Żniwa pszenicy, żyta i jęczmienia rozpoczynamy w lipcu. W sierpniu zbieramy część prosa, a we wrześniu ryż, proso i grykę. Ostatnim zbieranym zbożem – dopiero w październiku – jest kukurydza. |
Kluczowe dla jakości i bezpieczeństwa zbóż jest miejsce ich uprawy – odpowiedni klimat, właściwa temperatura, umiarkowane opady deszczu, nasłonecznienie i wiatr. Właśnie dlatego 100% zbóż pochodzi z Europy, a większość z nich rośnie na polach Europy Południowej – w Portugalii, Hiszpanii, Francji i we Włoszech. Pola są przeważnie w całości przeznaczone pod uprawę zbóż dla niemowląt i małych dzieci. Używanie środków ochrony roślin jest ograniczone do minimum, aby uzyskać zboża spełniające restrykcyjne wymagania pod względem pozostałości pestycydów.
Zboża posiadają naturalną właściwość do kumulowania metali. Nasi dostawcy muszą kontrolować glebę pod kątem ich zawartości, aby mieć pewność, że jest odpowiednia. Temperatura i wilgotność powietrza są równie ważne – w wilgotnym i mało nasłonecznionym klimacie zboża są atakowane przez pleśnie, przez co mogą one zawierać toksyczne mykotoksyny. Właśnie dlatego pola są starannie wybierane, a każda partia zbóż jeszcze przed przyjęciem do fabryki przechodzi nawet ponad 600 testów jakości.
Kluczowe po zbiorze jest przechowywanie zbóż – w higienicznych i suchych warunkach, bez użycia środków chemicznych. Aby zapobiec rozwojowi pleśni, stale kontrolujemy temperaturę i wilgotność.
Czy wiesz, że… 100% ryżu wykorzystywanego w kaszkach BoboVita pochodzi w Europy Południowej? Pola znajdują się w deltach dużych rzek, co zapewnia odpowiednie nawodnienie pól, tak kluczowe dla tej rośliny. |
W żywieniu niemowląt i małych dzieci nie ma miejsca na przypadek, dlatego tak ważna jest długoterminowa współpraca z dostawcami. Z większością z nich BoboVita współpracuje od ponad 10 lat. Współpracujemy tylko z zaufanymi dostawcami, którzy są regularnie audytowani przez ekspertów Bobovita.
Uprawiamy, selekcjonujemy i kontrolujemy zboża z myślą o potrzebach najmłodszych. Wszystkie kaszki BoboVita są produkowane w Polsce, a gwarancją ich bezpieczeństwa i pomocą w doborze produktu dopasowanego do wieku i umiejętności dziecka jest umieszczone na opakowaniu wskazanie wieku, np. po 6. lub 9. miesiącu życia.
[1] Dotyczy norm dla pestycydów w zbożach. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy bezpieczeństwa i jakości produktu wynikające z prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.