Zdrowe śniadania z HELIO na dobry start


Zdrowe śniadania z HELIO na dobry start
2020-10-13
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ile razy słyszeliście to hasło nawołujące do jedzenia śniadań? Kilka, kilkanaście, kilkaset? To dobrze, bo właśnie śniadanie ma dostarczyć energii, składników odżywczych, a także pobudzić organizm do życia.

Co spełnia te kryteria? Naturalnie bakalie, które są cichymi bohaterami w naszej diecie.

 

Warto przypomnieć, że pierwszy posiłek po nocnej przerwie, powinien być jedzony najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Po nocnej głodówce stężenie glukozy we krwi jest bardzo małe i przy pominięciu śniadania może się jeszcze bardziej obniżyć. To nie sprzyja zdolności koncentracji i rozwiązywania szkolnych łamigłówek naszych dzieci.

 

Na co powinniśmy więc zwracać uwagę komponując zdrowe śniadanie? 

 

Po pierwsze wapń, który jest kluczowym składnikiem w jadłospisie dzieci i młodzieży. Wapń nie tylko potrzebny jest do utrzymania zdrowych kości i zębów, ale także pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu nerwowego [1]. Dobrym źródłem oprócz produktów mlecznych jest słonecznik łuskany od HELIO Natura, który jako produkt wysokoenergetyczny może być też dobrą przekąską w szkole czy na studiach. 

 

Po drugie - kwasy omega-3, które wpływają na odporność organizmu, a także zdolność koncentracji oraz zapamiętywania. Ich najlepszym źródłem są orzechy włoskie, które mają najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Już trzy orzechy włoskie pokrywają 100 procent dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 [2].

 

Po trzecie - żelazo. Tego pierwiastka zazwyczaj najbardziej nam brakuje. W jego przypadku obowiązuje zasada – lepiej zapobiegać niż leczyć [3]. Nie tylko jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen po całym organizmie, ale wpływa na zdolność uczenia się i funkcje poznawcze. 

 

Niedobór może powodować zmęczenie i anemię. Warto więc uwzględniać produkty z jego zawartością w każdym posiłku. Dobrym źródłem żelaza są morele od HELIO Natura, które mają także wysoką zawartość błonnika pokarmowego pobudzającego jelita do pracy i dającego uczucie sytości na dłużej.

 

I właśnie z tego powodu błonnik powinien znaleźć się w menu śniadaniowym. Bo dzięki niemu nie odczuwamy także chęci sięgania po słodkie i niezdrowe przekąski. A co jeśli już najdzie ochota na doładowanie? Tutaj pomocny będzie Jackfruit suszony czy daktyle z linii bakalii bez konserwantów HELIO Natura, które oprócz błonnika wspomogą organizm zastrzykiem energii. Pamiętajcie, prawdziwi bohaterowie nie noszą peleryn!

 

 

Autorem artykułu jest Edyta Piesyk Gratkiewicz -  dietetyczka, chemiczka i autorka bloga kulinarnego cookandlife.pl. Na co dzień współpracuje z osobami z problemami otyłości oraz chorobami dietozależnymi.

 

Źródła:

[1] „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, redakcja naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN

[2] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska,  Zakład Żywienia człowieka WUM

 [3] Na podst. informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ncez.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Agnieszka EFEKTPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl