Ze smakiem przez pokolenia


Ze smakiem przez pokolenia
2023-01-17
Przed nami oczekiwany Dzień Babci i Dzień Dziadka. To święto pełne miłości, szacunku, a jednocześnie wyjątkowe ponieważ zbliżające pokolenia. Warto te Dni spędzić razem, serwując coś pysznego - łączącego smaki, znane zarówno Dziadkom, jak i bliskie Wnukom.

Babcia i dziadek są ogniwem łączącym rodzinę jako całość. Są korzeniem rodziny oraz integralnym jej elementem. Dzięki nim kultywujemy rodzinne tradycje. To oni przekazują opowieści o przodkach, są także źródłem inspiracji – nie rzadko kulinarnych. Przy okazji tych wyjątkowych dni sięgamy  po przepisy, które spełnią oczekiwania młodszych i starszych członków rodziny.

Słodkie rozpieszczanie

Kto nie lubi bardziej rozpieszczać dzieci słodkościami niż Babcia i Dziadek? Tym razem zamiast kupnych słodyczy proponujemy smaczne, domowe ciasto kakaowe z… majonezem. Ten nieoczywisty dodatek znakomicie wydobywa smak ciasta, dodając mu wyjątkowej aksamitności.

Do wykonania potrzebujemy:

·                  100 g mąki

·                  30 g kakao

·                  1/2 łyżeczki sody

·                  1/8 łyżeczki proszku do pieczenia

·                  szczypta soli

·                  1 jajko

·                  130 g cukru

·                  szczypta startej laski wanilii

·                  100 g Majonezu Kieleckiego

·                  105 ml wody w temperaturze pokojowej.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu mikserem ubijamy jajka i cukier, do momentu, kiedy masa zrobi się jasna. Dodajemy startą laskę wanilii i ubijamy jeszcze 5 minut. Teraz łączymy suche i mokre składniki. Na koniec do masy dodajemy majonez oraz szczyptę soli i jeszcze chwilę ubijajmy. Dolewamy wodę w dwóch partiach, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki zwiążą się ze sobą.

Wylewamy masę do foremki i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Ciasto jest dobre, kiedy wykałaczka wbita w jego centrum będzie czysta po wyciągnięciu.

Po ostygnięciu podajemy ciasto bez żadnych dodatków, z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych albo śmietankowych.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500 ml: 10,96 zł

Nieoczywista wytrawność

Dzieci lubią chipsy, ale przy okazji Dnia Babci i Dziadka warto przypomnieć przekąskę, którą zajadli się wszyscy, w czasach, kiedy nie były one dobrze znane. Mamy tu na myśli, Snack - Przysmak Świętokrzyski czyli chrupki, których przygotowanie zawsze było - i nadal jest - wyjątkowo proste. Wystarczy wrzucić je na rozgrzany olej (180°C) i poczekać kilka sekund aż zaczną nabierać kształtów oraz wysmażać się. I gotowe! Znane od lat 80. XX wieku, smakują wybornie, także i dzisiaj.  Można je podawać na kilka sposobów, czasem w sposób nie do końca oczywisty.

·                  Doskonale sprawdzają się podane wraz z najróżniejszymi dipami/sosami na przykład sosami słodko-kwaśnymi czy pastami z warzyw np. z ciecierzycy, czerwonej fasoli, hummusem.

·                  Dzieciom można je podać z musami owocowymi, kremem czekoladowym a nawet jogurtami - oczywiście w formach sosu do maczania.

·                  Najłatwiejsza opcja to obsypanie ich cukrem pudrem! Jest również wariant delikatnego oblania przygotowanych „okienek” miodem.

·                  Można również posypać je najróżniejszymi przyprawami lub ziołami. Świetnie sprawdzają się zioła prowansalskie, czosnek suszony, słodka papryka, gotowe mieszanki przypraw.

Sugerowana cena Snacki – Przysmak Świętokrzyski: 3,83 zł


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl