Zmysłowa podróż


Zmysłowa podróż
2023-02-16
W lutym zapraszamy Was na kulinarną, ekscytującą wyprawę - drogą do serca przez żołądek.

I choć większość zwolenników tego powiedzenia ma na myśli tezę, że umiejętność gotowania stanowi cechę wymarzonego partnera lub partnerki, można je zrozumieć również w inny sposób. Są bowiem składniki i potrawy, które nie tylko pobudzają apetyt na danie główne, ale także podobno pomagają zdobyć miłość drugiej osoby…

Afrodyzjaki to substancje, o których mówi się, że mają rozpalające zmysły właściwości. Były popularne już w czasach starożytnych, kiedy to zauważono, że pozytywnie wpływają na partnerów, a ich sam zapach jest w stanie poprawić nastrój. Produkty, w których są zawarte ponoć pomagają także zredukować stres. Jakie zatem danie przygotować na odprężającą, romantyczną kolację?

Sałatka z pomidorów z łososiem i oliwkami

Jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków są oliwki. Od wieków uznawane są za symbol miłości i płodności. Wykorzystajmy je w pysznej sałatce. Jej wykonanie jest szybkie a smak wyborny.

Potrzebujemy:

·        kilka pomidorów, najlepiej koktajlowych,

·        oliwki bez pestek,

·        łososia wędzonego,

·        kapary,

·        rukolę,

·        oliwę z oliwek,

·        Majonez Kielecki z oliwkami.

Łososia dzielimy na mniejsze plastry i w misce mieszamy go z pokrojonymi na pół oliwkami oraz pomidorami, kaparami. Doprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy rukolę i ponownie mieszamy. Po przełożeniu sałatki na talerz ozdabiamy Majonezem Kieleckim z oliwkami. Podajemy ze świeżą bagietką albo grzankami.

Awokado faszerowane oliwkami i krewetkami

Jeśli uważasz, że oliwki mogą być niewystarczające, to podbij ich moc innym znanym afrodyzjakiem – awokado. Do przyrządzenia tej zmysłowej przystawki potrzebne będą:

·        krewetki,

·        awokado,

·        wybrana sałata,

·        zielone oliwki,

·        Majonez Kielecki z oliwkami,

·        sól, pieprz.

Rozmrożone lub świeże krewetki wrzucamy na 3 minuty do garnka z wrzącą wodą. Osączamy i osuszamy. Sałatę rozrywamy na drobne kawałki. Oliwki kroimy. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, wydobywamy miąższ tak, aby nie uszkodzić skóry. Miąższ kroimy na niewielkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Całość rozdzielamy na porcje i podajemy w łupinach z awokado. Dopełnieniem jest Majonez Kielecki z oliwkami, którego dodajemy zwieńczając danie.

Po takich przystawkach chciałoby się już tylko powiedzieć – dobra chwilo trwaj…

 

Sugerowana cena Majonez Kielecki z oliwkami: 5,19 zł.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl