Znamy zwycięzców konkursu „Uwielbiam gotować z Lubellą”
Sałatka z makaronem i warzywami, „Dynia, co nie da sobie w kaszę dmuchać”, sakiewki naleśnikowe z farszem z kaszy - to dania, które przyrządzili gimnazjaliści nagrodzeni przez jury jako laureaci. Na konkurs „Uwielbiam gotować z Lubellą” wpłynęło blisko 1000 prac.
Konkurs „Uwielbiam gotować z Lubellą” był zwieńczeniem ogólnopolskiego programu „Lubella inspiruje i edukuje”. Jego celem było uświadomienie gimnazjalistom jak ważna jest prawidłowa i urozmaicona dieta oraz jak istotną rolę zajmują w niej produkty zbożowe.
Nauczyciele, którzy zgłaszali klasę do projektu, przeprowadzali z uczniami 3 lekcje w oparciu o scenariusze opracowane przez ekspertów ds. odżywiania. Pierwszy z nich przybliżał zalety produktów zbożowych, drugi - to unikalna gra szkolna pozwalająca utrwalić zdobytą wiedzę i zintegrować uczniów, a trzeci polegał na przygotowaniu potrawy według zaproponowanych przez organizatorów przepisów.
Następnie gimnazjaliści mogli wziąć udział w konkursie, który polegał na przygotowaniu dania według autorskiego przepisu, wykonaniu fotografii tego dania oraz utrwaleniu na zdjęciu radości ze wspólnego gotowania. Zainteresowanie było ogromne, a zabawa budziła niesamowite emocje.
Zdrowa uczta dla całej szkoły!
– Z całej Polski wpłynęło do konkursu blisko 1000 zgłoszeń. Gimnazjaliści przedstawili w nich swoją kreatywność, zaangażowanie i kulinarną inwencję – mówi Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej firmy Lubella.
Ostatecznie zwyciężyły trzy klasy. Nagrodę klasie 2 z Gimnazjum nr 7 w Jarosławiu zapewniły sakiewki naleśnikowe z farszem z kaszy i warzyw. 3D z Gimnazjum nr 1 im. Juliusza Słowackiego w Trzciance przekonała komisję swoją sałatką z makaronem i warzywami. Natomiast 3C z Gimnazjum Publicznego w Pruchniku zaproponowała potrawę o zabawnej nazwie „Dynia, co nie da sobie w kaszę dmuchać”, pod którą kryje się sałatka z kaszy jęczmiennej, kurczaka i pieczonej dyni.
Uczniowie wypadli celująco
Zwycięskie klasy będą mogły teraz doskonalić swoje umiejętności podczas warsztatów kulinarnych pod okiem cenionego szefa kuchni Piotra Ceranowicza. Profesjonalny fotograf Maciej Zaczek pokaże im również jak atrakcyjnie uwiecznić na zdjęciu wykonane przez nich danie. Każda klasa otrzyma także bon finansowy o wartości 1500 zł. i upominki od Lubelli.
- Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pracy, jaką wykonali gimnazjaliści i radości, jaką sprawiło im wspólne gotowanie – ocenia Dorota Liszka. – Bardzo cieszy nas nie tylko fakt, że uczniowie tak chętnie doskonalą swoje kulinarne umiejętności, ale też coraz częściej zwracają uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu. To również zasługa nauczycieli, którzy są otwarci na wprowadzanie do szkół elementów edukacji związanej z prawidłowym odżywianiem, w tym roli produktów zbożowych w codziennej diecie. Przeprowadzenie zajęć dotyczących tej tematyki w aktywnej, innowacyjnej formie jest najlepszą metodą na utrwalenie zdobytej wiedzy.
Nadesłał:
info@synertime.pl
|