Zostań w domu i grilluj!


2020-05-29
Domowe grillowanie

 

Maj to miesiąc, który kojarzy się przede wszystkim z grillowaniem i biesiadowaniem
w gronie najbliższych. Obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, ale nie oznacza to, że musimy rezygnować z pieczonych smakołyków.  Co wrzucić na ruszt i jak grillować bez wychodzenia z domu? Podpowiadamy!

Domowe grillowanie

Ciepłe dni zachęcają do tego, by rozpalić grill i wrzucić na ruszt kiełbasę, skrzydełka czy smakowitą karkówkę. Jak to zrobić, gdy przymusowa kwarantanna uziemiła nas w domu? Są na to sposoby! Szczęśliwi posiadacze ogrodów bez większych problemów rozpalą grill na własnym terenie np. w ogródku czy na tarasie. Smakołyki z rusztu możemy również przyrządzić w domowej kuchni – na patelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku z funkcją grilla. Do dzieła! Sprawdźcie nasze przepisy na sałatkę z grillowanymi warzywami i serem, szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego lub roladki z bakłażana z boczkiem. Palce lizać!

 

1.      Sałatka z grillowanymi warzywami i serem

 

Składniki:

·       kabanosy #JBB,

·       oliwa,

·       cukinia,

·       ser typu camembert,

·       sól i świeżo mielony pieprz

·       szpinak

·       czerwona cebula

·       pestki dyni

·       papryka kolorowa

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinię pokrój w talarki, cebulę na cienkie paski, paprykę w paski, a kabanosy w 2 cm kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Gotowe składniki ułóż na szpinaku, udekoruj kawałkami sera lazur oraz pestkami dyni. Podawaj z bagietką lub chlebem.

 

 

2.      Szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego

 

Składniki:

·       1 ciasto francuskie

·       kiełbasa wielkopolska #JBB

·       majeranek

·       patyczki do szaszłyków

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastaw na 190 stopni. Ciasto francuskie podziel na dwa płaty, na każdym ułóż po jednej kiełbasie. Posyp majerankiem i szczelnie zawiń. Pokrój na 2 cm plasterki i nabij na patyczki. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

 

3.      Grillowane roladki z bakłażana z boczkiem

 

Składniki:

·       100 g boczku #JBB

·       bakłażan

·       50 g sera fety

·       kilka suszonych pomidorów

·       świeże zioła

·       pieprz

·       oliwa

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy i ostudź. Do boczku dodaj pokrojone suszone pomidory oraz ser feta. Dopraw pieprzem oraz ziołami, wymieszaj. Bakłażana pokrój
w duże plastry, ugrilluj. Nałóż farsz i zawiń całość.

  Smacznego! 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Aleksandra Morawska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl