Zrób to z Galeo – mięso duszone
Sztuka mięsa w sosie, bitki, zrazy – najlepsze są pachnące przyprawami i ziołami, soczyste i miękkie. W ich przyrządzeniu pomocna będzie specjalna kompozycja Galeo do mięsa duszonego. Odnajdziemy w niej bogactwo nut smakowych – ostrych, gorzkich i orzeźwiających, przełamanych słodyczą.
Dobrze uduszone mięso jest miękkie i soczyste – po prostu rozpływa się w ustach. Aby zachowało jak najwięcej smaku, warto je najpierw krótko obsmażyć, jeśli jednak zależy nam na tym, by danie miało mniej kalorii, możemy pominąć ten etap. Sekretem duszenia jest właściwy garnek – ze szczelną pokrywką, żeby wytworzyły się właściwa temperatura i ciśnienie, oraz grubym dnem, aby mięso się nie przypaliło. Danie nabiera smaku wraz z czasem gotowania, który powinien być dostosowany do rodzaju mięsa i wielkości kawałków na jakie jest podzielone.
Co zrobić, aby duszone mięso było jak najsmaczniejsze? Należy podlewać je ciepłym płynem – bulionem ewentualnie wodą – uzupełnianym w miarę potrzeb. Możemy sięgnąć również po wino lub piwo. Charakteru nadadzą mu odpowiednie przyprawy – najłatwiej skorzystać z gotowej mieszanki, takiej jak kompozycja Galeo do mięsa duszonego.
Jej bogaty skład komponować będzie się zarówno z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną czy wykwintnym królikiem oraz dodanymi do dania warzywami. W mieszance przeplatają się ostrzejsze nuty czosnku, chili, gorczycy, ziela angielskiego, cząbru, jałowca i pieprzu, ze słodkimi – papryki, kolendry, majeranku i rozmarynu, gorzką – tymianku oraz orzeźwiającymi – imbiru i kurkumy. Na koniec możemy jeszcze wzbogacić sos śmietaną, zasmażką oraz dodatkami smakowymi takimi jak chrzan czy przecier pomidorowy.
Przyprawę do mięsa duszonego Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.
***
Przyprawa do mięsa duszonego to wyjątkowe połączenie przypraw korzennych i ziół nadające potrawom duszonym doskonały smak i aromat. Wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi rodzajami mięs, jest też idealnym dodatkiem do sosów.
Składniki: sól, czosnek granulowany, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kolendra, majeranek, chili, tymianek, imbir, rozmaryn, cząber, kurkuma, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz czarny
Masa netto: 16 g Cena: ok. 1,29 zł
***
Udziec z indyka duszony w winie z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami
Składniki:
· udziec z indyka
· 3 czerwone cebule
· 100 g suszonych śliwek
· 150 ml czerwonego wina
· 1 l bulionu
· łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego Galeo
· sól
· 2 łyżki cukru
· oliwa z oliwek
· łyżka octu balsamicznego
· 2 łyżki masła
· łyżka mąki
Przygotowanie:
Przygotować marynatę z czerwonego wina, przyprawy do mięsa duszonego Galeo, cukru, łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Udziec z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem. Oczyścić mięso z błon. Pokroić mięso w paski i wrzucić do naczynia z marynatą. Natrzeć mięso i odstawić na 30 min do lodówki. Rozgrzać oliwę w garnku i podsmażyć pokrojoną
w piórka czerwoną cebulę (Warto lekko posolić na początku, dzięki czemu szybciej zmięknie). Po 5 min. dodać łyżkę cukru i skarmelizować cebulę. Zalać bulionem, dodać zamarynowane i pokrojone mięso i dusić przez kolejne 5 min. na wolnym ogniu. Dodać pozostałą marynatę, łyżkę masła oraz pokrojone suszone śliwki. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie ewentualnie doprawić sos do smaku przyprawą i zagęścić zasmażką z łyżki mąki i łyżki masła. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Czas przygotowania: ok. 50 min. + 30 min. oczekiwania
Koszt: ok. 25 zł
Nadesłał:
JBcomm
|