Zupa krem idealna na jesień
Oto pomysł na prosty w wykonaniu i pyszny krem porowo-ziemniaczany z karmelizowanym porem. Nieodzownym składnikiem jest tu napój roślinny ryżowy Sante Organic.
Napój ryżowy Sante Organic – to produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Został wyprodukowany z ekologicznego ryżu i posiada certyfikat BIO. Wyróżnia go „czysta etykieta” – nie zawiera substancji dodatkowych, konserwantów ani barwników. Powstaje bez dodatku cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry). Naturalnie nie zawiera laktozy. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i niską zawartość soli. Wyróżnia go delikatny smak i kremowa konsystencja. Doskonały do spożycia bezpośrednio, jak i sprawdzi się do przygotowania wielu dań.
Krem porowo-ziemniaczany z karmelizowanym porem
Składniki:
2 pory
400 g ziemniaków średniej wielkości
200 ml Napoju ryżowego Sante Organic
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka soli Sante
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki chili
400 ml wody
Na karmelizowany por:
1 por - zielona część
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli Sante
Przygotowanie:
Por myjemy i kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy por kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, czosnek, przyprawy i podsmażamy do zarumienienia. Dolewamy wodę, przykrywamy i gotujemy 25 minut. Dodajemy napój ryżowy Sante Organic. Następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosalamy wedle uznania. Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w plastry zieloną część pora, dodajemy syrop z agawy i karmelizujemy na małym ogniu kilka minut uważając, żeby się nie przypalił. Krem z pora i ziemniaków podajemy z karmelizowanym porem.
Nadesłał:
milkas
|