Co po zawale serca
Choć powrót do pełnej sprawności po przebytym zawale nie jest łatwy, to warto zrobić wszystko co umożliwi nam normalne korzystanie z życia.
Najważniejsze zalecenia po zawale dotyczą: rzucenia palenia, stosowania diety z jak najmniejszą ilością tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i jak największą ilością warzyw i owoców, kontrolowania stężenia cholesterolu, ciśnienia tętniczego i regularne wykonywanie morfologii krwi. Ważne jest niedopuszczanie do nadwagi.
Jednym ze sposobów ochrony serca jest dieta bogata w warzywa i owoce zapewniająca odpowiednią ilość witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zasady odżywiania
Po zawale mięśnia sercowego przez 2-3 dni zaleca się dietę płynną, a następnie przechodzi się na dietę ubogoenergetyczną - do 1200 kcal. dziennie, która powinna składać się z łatwo przyswajalnych posiłków, z wyki uczeniem pokarmów wzdymających, ciężkostrawnych. Należy ograniczyć tłuszcz i sól kuchenną. Po 7 dniach starajmy się, w miarę możliwości, stale stosować dietę niskotłuszczową.
Kiedy można wrócić do pracy?
O zdolności lub przeciwnie - trwałej niezdolności do pracy po zawale decydują lekarze orzecznicy ZUS. Niewątpliwie im mniejszy jest stopień uszkodzenia serca, tym większa jest szansa, że po upływie kilku lub kilkunastu tygodni od zawału będziemy w pełni gotowi do wykonywania pracy zawodowej.
Nadesłał:
filme
|