Jesienny smak Emilii Romanii: najlepsze miejsca i wydarzenia na city break
Wybierz się na jesienny city break do Emilii Romanii! W tym włoskim regionie, o tej porze roku natura roztacza swe piękno w najbogatszych barwach, a smaki, które kryją się w tej części Italii, stają się jeszcze bardziej wyjątkowe. Krótki weekend zamienia się w pełen urzekających atrakcji relaksujący pobyt, gdzie uczymy się smakować i… polować na trufle. Oto 4 wyjątkowe wydarzenia i miejsca na niezapomnianą podróż.
Festiwal Tartufesta – święto trufli w Bolonii
Zaledwie 33 kilometry od serca Emilii Romanii, Bolonii, znajduje się niewielkie miasteczko Savigno, gdzie co roku obchodzony jest festiwal białych trufli „Tartoflà Savigno - International White Truffle Festival". Tartufesta to tradycyjny festiwal, który od lat przyciąga smakoszy i pasjonatów z różnych zakątków globu, którzy celebrują jeden z najbardziej cenionych skarbów włoskiej kuchni - trufle. Wydarzenie odbywa się w każdy weekend od 8 października do 12 listopada w różnych miejscowościach w prowincji Bolonia. Chętni mogą najpierw razem z prawdziwymi znawcami tych wyjątkowych grzybów wziąć udział w ich poszukiwaniu, by później raczyć się ich smakiem. Festiwal łączy w sobie wieloletnią tradycję i kulturę regionu. W tym czasie organizowane są targi uliczne, degustacje, wystawy, stoiska gastronomiczne, konkursy oraz spotkania tematyczne.
Program: Festiwal Tartufesta
Modena – kraina wina Lambrusco i tradycyjnego octu balsamicznego
Swoją przygodę w Modenie – najlepiej rozpocząć od zwiedzania Torre Ghirlandina, gotyckiej dzwonnicy, która wznosi się w centrum miasta. Jej historia sięga VIII wieku, a obecny kształt powstał w XII wieku. Wspaniała architektura i szczegóły zdobień zachwycą każdego. W 1997 roku wieża wraz z katedrą zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Dla turystów, Torre Ghirlandina stanowi fascynującą atrakcję, można wspiąć się na jej szczyt, by podziwiać panoramę Modeny i okolicznych wzgórz.
Zaledwie 19 km od Modeny znajdują się dwa średniowieczne miasteczka Castelvetro i Spilamberto. Pierwsze z nich, słynie ze swych winnic i urokliwych widoków na wzgórza. To właśnie tutaj można zanurzyć się w świat winiarstwa. Lokalne winnice oferują degustacje, gdzie koneserzy mogą spróbować różnych odmian wina, od wyśmienitego Lambrusco po Barbera oraz poznać proces ich produkcji. To również idealne miejsce na romantyczny spacer wśród winorośli. Wizyta w tym urokliwym miejscu to podróż w czasie i przestrzeni, która opowiada wielopokoleniową historię winnic w smaku degustowanych roczników.
15 minut autem od Castelvetro znajduje się niewielka miejscowość Spilamberto To tutaj odbywa się produkcja octu balsamicznego, jednego z najbardziej cenionych i znanych włoskich produktów. Odwiedzając to miasteczko, można poznać historię i sekrety produkcji tego wyjątkowego octu, którego tradycja sięga wieków, sposób wytwarzania jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a jakość ściśle kontrolowana przez konsorcjum. Dlatego warto również odwiedzić Muzeum Tradycyjnego Octu Balsamicznego, które jest prawdziwą skarbnicą wiedzy na temat tego produktu. Podczas wizyty można zobaczyć beczki do przechowywania octu, wziąć udział w degustacjach oraz poznać proces produkcji.
Walks - Visit Castelvetro
Ferrara i kultowy Food Festiwal
Ferrara znana jest jako perełka włoskiego regionu Emilia Romania, a jej historyczna część została w 1995 roku wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Z tej okazji miasto zostało oficjalnie nazwane “Miastem Renesansu”. Wizyta w Ferrarze może być połączeniem poznawania fascynującej historii z kulinarnymi doznaniami. Między 1- 5 listopada odbędzie się coroczne wydarzenie kulinarno-kulturalne Ferrara Food Festiwal, na którym pojawią się producenci regionalnych produktów z całych Włoch oraz renomowani kucharze, którzy zaprezentują swoje umiejętności podczas licznych pokazów gotowania i degustacji potraw. To doskonała okazja do poznania lokalnych producentów i spróbowania regionalnych specjałów takich jak: dynie, ryż z delty Padu – najlepszy do przygotowania słynnego risotto, węgorz z Comacchio oraz salami.
Ferrara Food Festival — Ferrara Terra e Acqua
Odkryj miejscowość Brisighella koło Ravenny– krainę oliwy
Brisighella to miejsce, gdzie natura i historia łączą się w niezwykły sposób. Charakteryzują ją malownicze wzgórza, zabytkowe budynki, wąskie uliczki i mury obronne. Miasto jest często określane mianem "jednego z najpiękniejszych miejsc we Włoszech". Oprócz tego, jest cenionym producentem oliwy z oliwek, która jest nieodłączną częścią lokalnej kultury i kuchni. 26 listopada ta urokliwa wioska staje się centrum kulinarnej ekscytacji, w którym odbywa się coroczny Festiwal Oliwy “Sagra dell’ulivo e dell’olio”. Podczas niego, odwiedzający mogą uczestniczyć w degustacjach oliwy "Brisighello" która jest uważana za jedną z najlepszych na świecie, nagrodzona certyfikatem D.O.P. (Chroniona Nazwa Pochodzenia) oraz rafinowaną "Nobil Drupa". Na stoisku gastronomicznym Terra di Brisighella uczestnicy mogą zakupić oliwy z oliwek oraz produkty kulinarne, które doskonale komponują się z ich smakiem. Wydarzenie skupia się nie tylko na oliwie, ale także na kulturze i tradycjach z nią związanych.
Events – Brisighella
Więcej informacji na temat regionu Emilia Romania
https://www.emiliaromagnawelcome.com/pl
Oficjalny profil regionu Emilia Romania w Polsce na Facebooku: https://www.facebook.com/EmiliaRomagnaTourismPL
Nadesłał:
Julian_20345
|