Kanapki na świecie - co kryją lunch boxy we Włoszech, Niemczech i USA?
Ile państw, tyle rodzajów kanapek. W każdym wykorzystuje się do ich przygotowania składniki typowe dla lokalnej kuchni – różne rodzaje wędlin i serów, tradycyjne pieczywo, ulubione warzywa i sosy.
Sandwich Day - Światowy Dzień Kanapki - obchodzony jest 3 listopada. Z tej okazji sprawdźmy, co kryje się w torebkach śniadaniowych na całym świecie.
Śródziemnomorskie klimaty - Włochy
Znani z wielu rodzajów południowych kanapek, czyli panini, są - Włosi. Amatorzy pizzy i spaghetti, wykorzystują do przygotowania swoich kanapek lokalne warzywa, pesto i pomidory. Mieszkańcy południowych regionów kraju uwielbiają przekąsić coś w ciągu dnia w małym barze lub bistro. W tych typowo włoskich miejscach znajdziemy focaccie i różne rodzaje panini z pomidorem i oliwą, ale także z serami, wędlinami i sałatami. Popularnym dodatkiem do włoskich kanapek jest słodka i aksamitna papryka grillowana, z odrobiną soli i oliwy.
Włochy to królestwo pomidorów i past - także tych do kanapek. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo - od mięsnych, po wegetariańskie czy wegańskie. W naszych kanapkach świetnie sprawdzi się włoska pasta pomidorowa. Do jej przyrządzenia użyj twarogu, majonezu i koncentratu pomidorowego. Sprawdzą się także świeże pomidory. Pokrój je drobno i usuń gniazda nasienne, a ich miąższ przetrzyj przez sitko. Dobrym sposobem na wzmocnienie smaku pasty będzie także dodanie odrobiny czerwonego pesto.
Kanapki z włoską pastą pomidorową
Składniki:
- twarożek - 120 gramów
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- chleb razowy na miodzie, kromki - 6 sztuk
- Rama Classic
- majonez - 2 łyżki
- pomidorki koktajlowe - 4 sztuki
- szczypiorek - 0.5 pęczków
- czarne oliwki - 4 sztuki
Sposób przygotowania:
- Twarożek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majonezem, aż powstanie gładka pasta.
- Pieczywo posmaruj margaryną, a następnie nakładaj przygotowaną pastą.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż je na kanapkach.
- Szczypiorek drobno posiekaj a oliwki pokrój na ćwiartki i udekoruj kanapki.
A oto inna znakomita kanapka, również utrzymana w śródziemnomorskim klimacie:
Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem
Składniki:
- bagietka - 0.5 sztuk
- Rama z masłem z solą morską
- tuńczyk w kawałkach w zalewie - 100 gramów
- pomidory - 2 sztuki
- cebula czerwona - 1 sztuka
- kapary - 1 łyżka
- oliwki czarne - 1 łyżka
- sok z połowy limonki
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- sałata karbowana - kilka listków
- świeża kolendra - 0.5 pęczków
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Bagietkę pokrój na pół i mniejsze kawałki. Opiecz chwilę w piekarniku, aby były chrupiące. Natrzyj ząbkiem czosnku i posmaruj cienką warstwą margaryny Rama, dzięki której kanapka smakować będzie wyśmienicie.
- Tuńczyka oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj kapary, pokrojone oliwki, sok z limonki, pokrojoną kolendrę oraz oliwę. Salsę wymieszaj i dopraw do smaku według własnego uznania.
- Na kromkach pieczywa połóż po kawałku sałaty i łyżce salsy. Wierzch kanapek udekoruj listkami kolendry.
Kanapki naszych zachodnich sąsiadów - Niemcy
Niemcy to kraj znany z zamiłowania do wędlin i kiełbas. Nie może więc ich zabraknąć w kanapkach. W Polsce łatwo dostępna jest szynka schwarzwaldzka, którą można podać na kanapce z serem pleśniowym. Taką kanapkę smarujemy margaryną, na przykład Ramą. Dzięki temu kanapka nabierze smaku, dostarczając organizmowi korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
„Dobre tłuszcze roślinne, zawarte na przykład w margarynie czy maśle orzechowym, są niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, czynnika ryzyka wystąpienia chorób serca. Margaryna zawiera również znaczące ilości witaminy D i E" - wyjaśnia Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Zdrowe Tłuszcze!".
Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym
Składniki:
- pieczywo z ziarnami słonecznika, kromki - 4 sztuki
- Rama z masłem z solą morską
- szynka Schwarzwaldzka - 4 plastry
- ser pleśniowy typu brie - 50 gramów
- konfitura gruszkowa - 2 łyżeczki
- rukola
- jajka - 1 sztuka
- mąka - 1 łyżka
- bułka tarta - 2 łyżki
- olej - 50 mililitrów
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Pieczywo pokrój na mniejsze kromki a następnie posmaruj cienką warstwą margaryny Rama i rozłóż na nich rukolę.
- Plastry szynki pozwijaj w różyczki i rozłóż na pieczywie. Ser pokrój w cienkie plastry i panieruj kolejno: w mące, jajku oraz tartej bułce. Opanierowany ser usmaż na rozgrzanym oleju, następnie odsącz na papierowym ręczniku i ułóż na kanapkach.
- Kanapki udekoruj konfiturą oraz listkami pietruszki i podawaj.
Po amerykańsku - USA
Amerykanie uwielbiają łączyć nietypowe smaki. Przede wszystkim słone ze słodkimi - w tym z ulubionym masłem orzechowym. Warto wspomnieć w tym momencie o amerykańskiej kanapce Elvisa. To dość dziwne połączenie chleba, masła orzechowego, dojrzałych bananów i bekonu. Brzmi nietypowo? Zwłaszcza, że do gotowej kanapki dodaje się czasem także... miód.
W bardziej tradycyjnej formie amerykańskie „kanapki" podawane są jako hamburgery. Często serwuje się je również w połączeniu z dodatkiem bekonu lub rostbefu.
Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym
Składniki:
- pieczywo, kromki - 4 sztuki
- Rama z masłem z solą morską - 2 łyżeczki
- pieczony rostbef - 100 gramów
- czerwona cebula - 4 sztuki
- ser pleśniowy typu blue - 50 gramów
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- miód - 3 łyżki
- olej - 2 łyżki
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj ocet, odparuj płyn, dodaj miód i duś jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.
- Kromki pieczywa pokrój na mniejsze kawałki i posmaruj cienką warstwą margaryny Rama.
- Upieczone mięso pokrój w cienkie plastry, skrop oliwą i smaż chwilę na dobrze rozgrzanym grillu. Zgrillowane plastry mięsa połóż na pieczywie.
- Przygotowaną konfiturę z cebuli rozłóż dekoracyjnie na kanapkach i udekoruj listkami pietruszki. Ser pokrój na małe kawałki i również połóż na kanapkach.
Smacznego!
Nadesłał:
Anna1
|