Kanapki na świecie - co kryją lunch boxy we Włoszech, Niemczech i USA?


Kanapki na świecie - co kryją lunch boxy we Włoszech, Niemczech i USA?
2016-11-02
Ile państw, tyle rodzajów kanapek. W każdym wykorzystuje się do ich przygotowania składniki typowe dla lokalnej kuchni – różne rodzaje wędlin i serów, tradycyjne pieczywo, ulubione warzywa i sosy.

Sandwich Day - Światowy Dzień Kanapki - obchodzony jest 3 listopada. Z tej okazji sprawdźmy, co kryje się w torebkach śniadaniowych na całym świecie.

Śródziemnomorskie klimaty - Włochy

Znani z wielu rodzajów południowych kanapek, czyli panini, są - Włosi. Amatorzy pizzy i spaghetti, wykorzystują do przygotowania swoich kanapek lokalne warzywa, pesto i pomidory. Mieszkańcy południowych regionów kraju uwielbiają przekąsić coś w ciągu dnia w małym barze lub bistro. W tych typowo włoskich miejscach znajdziemy focaccie i różne rodzaje panini z pomidorem i oliwą, ale także z serami, wędlinami i sałatami. Popularnym dodatkiem do włoskich kanapek jest słodka i aksamitna papryka grillowana, z odrobiną soli i oliwy.

Włochy to królestwo pomidorów i past - także tych do kanapek. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo - od mięsnych, po wegetariańskie czy wegańskie. W naszych kanapkach świetnie sprawdzi się włoska pasta pomidorowa. Do jej przyrządzenia użyj twarogu, majonezu i koncentratu pomidorowego. Sprawdzą się także świeże pomidory. Pokrój je drobno i usuń gniazda nasienne, a ich miąższ przetrzyj przez sitko. Dobrym sposobem na wzmocnienie smaku pasty będzie także dodanie odrobiny czerwonego pesto.

Kanapki z włoską pastą pomidorową

Składniki:

  • twarożek - 120 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • chleb razowy na miodzie, kromki - 6 sztuk
  • Rama Classic
  • majonez - 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe - 4 sztuki
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • czarne oliwki - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Twarożek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majonezem, aż powstanie gładka pasta.
  2. Pieczywo posmaruj margaryną, a następnie nakładaj przygotowaną pastą.
  3. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż je na kanapkach.
  4. Szczypiorek drobno posiekaj a oliwki pokrój na ćwiartki i udekoruj kanapki.

A oto inna znakomita kanapka, również utrzymana w śródziemnomorskim klimacie:

Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem

Składniki:

  • bagietka - 0.5 sztuk
  • Rama z masłem z solą morską
  • tuńczyk w kawałkach w zalewie - 100 gramów
  • pomidory - 2 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • kapary - 1 łyżka
  • oliwki czarne - 1 łyżka
  • sok z połowy limonki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sałata karbowana - kilka listków
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę pokrój na pół i mniejsze kawałki. Opiecz chwilę w piekarniku, aby były chrupiące. Natrzyj ząbkiem czosnku i posmaruj cienką warstwą margaryny Rama, dzięki której kanapka smakować będzie wyśmienicie.
  2. Tuńczyka oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj kapary, pokrojone oliwki, sok z limonki, pokrojoną kolendrę oraz oliwę. Salsę wymieszaj i dopraw do smaku według własnego uznania.
  3. Na kromkach pieczywa połóż po kawałku sałaty i łyżce salsy. Wierzch kanapek udekoruj listkami kolendry.

Kanapki naszych zachodnich sąsiadów - Niemcy

Niemcy to kraj znany z zamiłowania do wędlin i kiełbas. Nie może więc ich zabraknąć w kanapkach. W Polsce łatwo dostępna jest szynka schwarzwaldzka, którą można podać na kanapce z serem pleśniowym. Taką kanapkę smarujemy margaryną, na przykład Ramą. Dzięki temu kanapka nabierze smaku, dostarczając organizmowi korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

„Dobre tłuszcze roślinne, zawarte na przykład w margarynie czy maśle orzechowym, są niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, czynnika ryzyka wystąpienia chorób serca. Margaryna zawiera również znaczące ilości witaminy D i E" - wyjaśnia Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Zdrowe Tłuszcze!".

Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym

Składniki:

  • pieczywo z ziarnami słonecznika, kromki - 4 sztuki
  • Rama z masłem z solą morską
  • szynka Schwarzwaldzka - 4 plastry
  • ser pleśniowy typu brie - 50 gramów
  • konfitura gruszkowa - 2 łyżeczki
  • rukola
  • jajka - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • olej - 50 mililitrów
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokrój na mniejsze kromki a następnie posmaruj cienką warstwą margaryny Rama i rozłóż na nich rukolę.
  2. Plastry szynki pozwijaj w różyczki i rozłóż na pieczywie. Ser pokrój w cienkie plastry i panieruj kolejno: w mące, jajku oraz tartej bułce. Opanierowany ser usmaż na rozgrzanym oleju, następnie odsącz na papierowym ręczniku i ułóż na kanapkach.
  3. Kanapki udekoruj konfiturą oraz listkami pietruszki i podawaj.

Po amerykańsku - USA

Amerykanie uwielbiają łączyć nietypowe smaki. Przede wszystkim słone ze słodkimi - w tym z ulubionym masłem orzechowym. Warto wspomnieć w tym momencie o amerykańskiej kanapce Elvisa. To dość dziwne połączenie chleba, masła orzechowego, dojrzałych bananów i bekonu. Brzmi nietypowo? Zwłaszcza, że do gotowej kanapki dodaje się czasem także... miód.

W bardziej tradycyjnej formie amerykańskie „kanapki" podawane są jako hamburgery. Często serwuje się je również w połączeniu z dodatkiem bekonu lub rostbefu.

 

Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym

Składniki:

  • pieczywo, kromki - 4 sztuki
  • Rama z masłem z solą morską - 2 łyżeczki
  • pieczony rostbef - 100 gramów
  • czerwona cebula - 4 sztuki
  • ser pleśniowy typu blue - 50 gramów
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj ocet, odparuj płyn, dodaj miód i duś jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.
  2. Kromki pieczywa pokrój na mniejsze kawałki i posmaruj cienką warstwą margaryny Rama.
  3. Upieczone mięso pokrój w cienkie plastry, skrop oliwą i smaż chwilę na dobrze rozgrzanym grillu. Zgrillowane plastry mięsa połóż na pieczywie.
  4. Przygotowaną konfiturę z cebuli rozłóż dekoracyjnie na kanapkach i udekoruj listkami pietruszki. Ser pokrój na małe kawałki i również połóż na kanapkach.

Smacznego!


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl