Przyjęcie z sushi w swoich czterech kątach? Nic trudnego!


Przyjęcie z sushi w swoich czterech kątach? Nic trudnego!
2011-08-04
Jeszcze parę lat temu sushi było niczym mitologiczna ambrozja – dostępne jedynie dla nielicznych. Z biegiem czasu stało się bardziej popularne, aż w końcu trafiło „pod strzechy”. Samodzielne przygotowanie sushi nie jest takie trudne, należy jednak znać kilka podstawowych zasad.

Jeszcze parę lat temu sushi było niczym mitologiczna ambrozja – dostępne jedynie dla nielicznych. Z biegiem czasu stało się bardziej popularne, aż w końcu trafiło „pod strzechy”. Samodzielne przygotowanie sushi nie jest takie trudne, należy jednak znać kilka podstawowych zasad.

 

Pierwsze sushi było w Japonii prostą potrawą serwowaną na ulicy, a kupowali je przeważnie ubodzy robotnicy. Dziś uznawane za ekskluzywne i raczej kosztowne, do połowy ubiegłego wieku było rodzajem fast-foodu rodem z podmiejskich targowisk i bocznych uliczek. Poza Japonią stało się popularne około lat sześćdziesiątych XX w. za sprawą amerykańskich żołnierzy oraz dzięki ogólnemu wzrostowi zainteresowania kulturą Dalekiego Wschodu. Moda na sushi-bary narodziła się najpierw w USA, aby niedługo później pojawić się także               w Europie. Tradycyjne formy sushi zostały dostosowane do lokalnych gustów, a sushi                      z codziennej przekąski Japończyków awansowało do rangi elitarnego posiłku zamożnych Amerykanów i Europejczyków.

 

Do Polski sushi dotarło stosunkowo późno, bo dopiero około połowy lat dziewięćdziesiątych. Mekką sushi stała się na początku Warszawa. Chyba wszyscy pamiętamy stereotypowe wyobrażenia na temat restauracji pełnych młodych yuppies spędzających tam przerwę na lunch. Dziś świetne sushi znajdziemy nie tylko w stolicy, a co więcej – przygotowywanie tego dania przestało być domeną wyłącznie tzw. sushi-masterów. Sushi wróciło do korzeni i dziś może je zrobić każdy, kto ma minimum chęci i czasu. Należy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach i potrafić umiejętnie dobrać składniki.

 

Wiedzę o tajnikach przyrządzenia dobrego sushi można zdobyć oglądając setki filmików czy czytając jeszcze więcej for tematycznych w Internecie. Główną wadą tego sposobu jest jego czasochłonność.  Zamiast tego warto skusić się na kurs przygotowywania sushi, na którym można nauczyć się technik przygotowywania podstawowych form sushi oraz poznać  jego historię, a także zdobyć informacje na temat tego jak rozpoznać świeże składniki i gdzie je kupić. Taki kurs to również okazja, aby w miłej atmosferze spędzić czas przy przyrządzonym wspólnymi siłami japońskim posiłku.

 

Kursy sushi niestety nie należą do najtańszych, dlatego warto wypatrywać okazji. Krakowska sieć restauracji z kuchnią japońską zorganizuje ekskluzywny kurs sushi dla Laureatów konkursu „Test Samuraja”. Dla tych, którzy wiedzą co nieco o Japonii, test na pewno nie będzie trudny. Zresztą zobaczcie sami – konkurs dostępny na profilu restauracji na Facebooku.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

clickcommunity

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl