Słodki pewnik na każdą uroczystość


Słodki pewnik na każdą uroczystość
2024-05-10
Wśród osób planujących uroczystość lub przyjęcie, torty czekoladowe cieszą się niezmienną popularnością. Ich niepowtarzalny smak i elegancki wygląd sprawiają, że są one często pierwszym wyborem na wyjątkową okazję.

Czekolada dostarcza nam niezwykłych doznań dla podniebienia, ale ma również wspaniałe właściwości. Jest bogata w flawonoidy, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, czekolada może poprawić nastrój, wpłynąć na poziom endorfin oraz zapewnić uczucie relaksu i zadowolenia.


Pyszny tort czekoladowy otwiera drzwi do kreatywnego eksperymentowania ze smakami. Dodatki takie jak kawa czy pomarańcza doskonale komponują się z intensywnym smakiem czekolady. Smak kawowy, bogaty i intensywny, łączy się z czekoladowym aromatem, tworząc elegancki i wyrafinowany smak. Natomiast, dodatek pomarańczy dodaje świeżości i lekkości, nadając deserowi niezapomniany charakter. 



Składniki na tort czekoladowy

CIASTO :

- 150g masła i margaryny

- 150g cukru 

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2 jaja

- 50g mąki kukurydzianej

- 200g mąki

- 30g kakao

- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/8 l mleka

MASA :

2 łyżki konfitury pomarańczowej

- 5 łyżek likieru pomarańczowego

KREM :

- 100g czekolady

-1/8 l śmietany

- 2 łyżeczki kawy 

POLEWA :

- 150g cukru pudru

- 30g kakao

- 4 łyżki likieru kawowego

- 2 łyżeczki kawy

- 20g tłuszczu kokosowego

- posiekane migdały do dekoracji



Sposób przygotowania tortu czekoladowego

  1. Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajami. Mąkę kukurydzianą przesiać z mąką, kako i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i wymieszać.
  2. Przelać do uprzednio natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm i piec około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
  3. Następnie wyjąć tort z formy i odłożyć do ostygnięcia. 
  4. Przekroić następnie na 3 warstwy. 
  5. Konfiturę wymieszać z likierem, rozsmarować równomiernie na dwóch dolnych warstwach.
  6. Czekoladę przeznaczoną na krem połamać na kawałki i aby zmiękła, pogrzać w kąpieli wodnej.
  7. Ubić śmietanę, łyżką dodawać czekoladę, nadal ubijając.
  8. Powstałym kremem posmarować dwie dolne warstwy, przykryć od góry trzecią.
  9. Wymieszać cukier puder, kakao i likier kawowy i kawę oraz podgrzany tłuszcz kokosowy i dokładnie utrzeć. Otrzymaną masą polać tort. Zanim polewa zakrzepnie, boki tortu posypać migdałami.

Smacznego!

Źródło fotografii: pexels.com
Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

redakcja

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl