Święto z indykiem w roli głównej
![]() |
Amerykańskie Święto Dziękczynienia, znane każdemu miłośnikowi filmów zza oceanu, coraz odważniej wkracza w sferę polskiej gastronomii. Tradycyjne menu tego dnia to okazały, pieczony indyk. Ale mało kto wie, jak ciekawa historia stoi za świętem, które będzie obchodzone już 26 listopada
Od tego czasu w Stanach Zjednoczonych co roku w każdy czwarty czwartek listopada (w Kanadzie w drugi poniedziałek października), w domach zbierają się całe rodziny, by przy wspólnym stole podziękować za miniony rok. – To jednocześnie święto patriotyczne i religijne, a także niepowtarzalna okazja, by wszyscy zebrali się w jednym miejscu i cieszyli swoją obecnością. Także w Road American Restaurant to dzień szczególny, bo co roku z tej okazji odwiedzają nas rodowici Amerykanie, mieszkający na co dzień we Wrocławiu, i tęskniący za narodową tradycją – mówi Marta Załęska, dyrektor zarządzający w MJM Group, będącej właścicielem restauracji we wrocławskim Sky Tower.
Specjalnie dla swoich gości w tym dniu restauracja zaserwuje świąteczne menu. Zgodnie z tradycją, najważniejszą potrawą będzie indyk z nadzieniem z chleba kukurydzianego. W zestawie znajdzie się jeszcze zupa dyniowa oraz mnóstwo pieczonych na ruszcie dodatków. Nie zabraknie również pancakesów i tortu dla podkreślenia wyjątkowości tego dnia.
Dla miłośników amerykańskiej kuchni Święto Dziękczynienia będzie więc okazją do spróbowania nowych smaków i kulinarnej podróży za ocean.
Nadesłał:
karolina_mind
|