Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje


Bułeczki, ciastka, torciki - czyli dynia na jesienne nastroje
2016-11-22
Dynia przybyła do Europy z Ameryki Środkowej. Jest kojarzona z okresem jesiennym, kiedy przychodzi sezon na to wielkie, pomarańczowe warzywo. Okazuje się, że może ono być nie tylko bazą zup czy składnikiem tart i farszów, ale pomoże również przygotować doskonałe ciasta i inne desery.

Dynia na zdrowie? Jak najbardziej - co może okazać się szczególnie ważne właśnie teraz, jesienią. Warzywo to jest bowiem cennym źródłem witamin C, B6, E i K, a także wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Za pomarańczowy kolor odpowiada beta-karoten, który jest prowitaminą A. Ponadto dynia jest dość niskokaloryczna i dostarcza błonnika pokarmowego. Ale nie tylko, ponieważ może dostarczać też mnóstwo... kulinarnych inspiracji i radości z pieczenia słodkości z jej udziałem!

Pierwsze „ciasta dyniowe" przygotowywali osadnicy w Ameryce - wydrążone warzywo wypełniali miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie piekli. Dziś dynia może stanowić doskonały dodatek do ciast i deserów - na podwieczorek, rodzinne spotkanie czy urodziny. W ich przygotowaniu pomóc nam może - kostka do pieczenia Kasia. Sięgając po nią, mamy pewność, że nie używamy częściowo utwardzonych kwasów tłuszczowych, a nasze wypieki staną się prawdziwym kulinarnym przebojem.

Na śniadanie

Upieczona dynia będzie świetnym składnikiem bułeczek śniadaniowych. Cudownie pachnących cynamonem i imbirem! A na koniec - posypujemy je pestkami dyni:

Słodkie bułeczki z dynią

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 150 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • upieczony miąższ z dyni - 250 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir w proszku - 1 łyżeczka
  • posiekane pestki dyni - 2 łyżki
  • gruby cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Wystudź, obierz ze skóry i pokrój w sporą kostkę. Odmierz 250 g.
  2. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj 300 g mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier, imbir i cynamon.
  3. Następnie dodaj dynię, rozpuszczoną Kasię i żółtko jajka (białko zostaw do posmarowania bułeczek). Wszystko razem wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.
  4. Na podsypanym mąką stole uformuj z ciasta wałek. Jeśli trzeba dodaj pozostałą mąkę. Wałek pokrój na 12 kawałków.
  5. Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij nożem w krzyżyk.
  6. Bułeczki posmaruj białkiem i posyp posiekanymi pestkami dyni i grubym cukrem. Piecz w 170°C około 35 minut.

Na jesienną chandrę

Za oknem szaro, zimno, a my najchętniej zostalibyśmy na kanapie? To znak, że czas na ciasto dyniowe! Warzywo zagwarantuje piękny pomarańczowy kolor, a smaczku doda gorzka czekolada i kandyzowana skórka pomarańczowa, którymi przykryjemy ciasto:

Przysmak dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • śmietana 18% - 0.5 szklanek
  • mąka - 200 gramów
  • pomarańcza - 2 sztuki
  • dynia (po obraniu) - 1 kilogram
  • posiekana gorzka czekolada - 100 gramów
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do dyni i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.
  2. Lekko przestudzoną dynię przekładamy do miski blendera, dodajemy miękką Kasię i miksujemy.
  3. W innej misce ubijamy jajka z cukrem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy.
  4. Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temp. 180°C.
  6. Upieczone, gorące ciasto posypujemy posiekaną czekoladą i gdy się lekko rozpuści rozsmarowujemy ją na powierzchni ciasta. Następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odstawiamy do wystygnięcia.

Na wyjątkowe spotkania

Urodziny, wizyta rodziny, a może wybieramy się do przyjaciół? Na specjalne okazje sprawdzi się torcik z dynią! W zapomnienie odchodzą tłuste kremy i „miliony" kalorii. Do wykonania ciasta zużyjemy ok. 1 kg miąższu dyni:

Torcik z dynią

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • jajka - 2 sztuki
  • upieczona dynia - 100 gramów
  • upieczona dynia - 500 gramów
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • mleko zagęszczone niesłodzone 7% - 200 mililitrów
  • rodzynki w czekoladzie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dynię (ok. 1 kg) na spód i wierzch ciasta zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż będzie miękka. Następnie wystudź, obierz i rozdrobnij w blenderze. Osącz na sicie.
  2. Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z cynamonem i sodą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch.
  3. Ciągle ucierając dodaj po jednym jajka. Następnie dodaj mąkę z dodatkami i 100 g osączonej dyni, wymieszaj.
  4. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto, rozprowadź i piecz około 30 minut w 170°C. Wystudź. Ciasto przełóż na paterę i zepnij metalową obręczą (jeśli nie posiadasz obręczy możesz tortownicę wykleić w środku wystającym na zewnątrz papierem do pieczenia).
  5. Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i przestudź. Dobrze schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem galaretkę.
  6. Otrzymaną piankę wymieszaj z pozostałą masą dyniową i wyłóż na schłodzone ciasto. Całość odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj wg. uznania.

Święto Dyni!

Przełom października i listopada to czas, kiedy w wielu miastach trwają jarmarki i festiwale w związku z Świętem Dyni. Z tej okazji możemy przygotować wyjątkowe dyniowe wypieki. Dyniowe babeczki smakować będą wyśmienicie:

Dyniowe cupcakes

Składniki:

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
  • dynia obrana (świeża lub mrożona) - 100 gramów
  • mąka - 225 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • mleko - 75 mililitrów
  • krem orzechowy lub czekoladowy - 70 gramów
  • cukier puder - 115 gramów
  • trochę soku z pomarańczy
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik (elektryczny) do 200°C. Umyj pomarańczę w gorącej wodzie. Zetrzyj cienko skórkę na drobnej tarce do rondla. Wyciśnij sok z pomarańczy. Ok. 3 łyżek soku dodaj do skórki w rondlu, resztę zachowaj do przygotowania dekoracji. Dodaj dynię do rondla i gotuj przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Mieszaj regularnie. Zdejmij z ognia i zmiażdż dynię tłuczkiem lub drewnianą łyżką.
  2. Przygotuj ciasto na babeczki: Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Mieszając drewnianą łyżką lub mikserem, dodaj Kasię, cukier puder, jajka, mleko i szczyptę soli. Mieszaj przez 3-4 minuty aż ciasto będzie gładkie. Ciągle mieszając, dodaj dyniowe purée.
  3. Połowę ciasta (po ok. 2 łyżki) rozłóż równo do papilotek.
  4. Resztę ciasta wymieszaj z kremem orzechowym, a następnie rozłóż na pierwszej warstwie ciasta w papilotkach. Włóż babeczki do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż zmienią kolor na złotobrązowy. Zostaw do wystygnięcia.
  5. Wymieszaj cukier puder z 2-3 łyżkami soku z pomarańczy, aż powstanie gęsty, gładki lukier. Rozpuść polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej do rękawa cukierniczego. Każdą babeczkę przykryj warstwą białego lukru. Za pomocą rękawa na każdej babeczce narysuj polewą 4 okręgi, od najmniejszego do największego.
  6. Narysuj pajęczynę: przeciągnij końcem wykałaczki przez kręgi, od środka babeczki do brzegu.

Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl