Ekologiczna hodowla gęsi kluczem do wysokiej jakości wyrobów


2022-03-22
Polacy stają się świadomymi konsumentami, a na znaczeniu zyskują produkty oparte o tradycyjne czy nawet regionalne receptury.Wpływ prośrodowiskowego podejścia zauważamy również w branży wyrobów mięsnych.

Ekologia uważana była jeszcze nie tak dawno za sezonowy trend. Jednak popularność produktów „bio” i „eko” nie słabnie, a Polacy zwracają coraz większą uwagę na skład i pochodzenie produktów, które lądują na naszych talerzach. Dlaczego tak jest? Jak wynika z badania IMAS International ,,Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021”, Polacy sięgają po takie produkty przede wszystkim ze względów zdrowotnych lub z chęci zmiany nawyków żywieniowych. Niewątpliwie wpływ na to miała pandemia, ponieważ zmieniła nasze podejście do odżywiania, które jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także dobrego samopoczucia. Wybierając produkty ekologiczne, mamy przekonanie, że są one pozbawione niekorzystnych substancji i posiadają więcej wartości odżywczych oraz witamin.

Odpowiedzialne podejście w branży mięsnej

Różnice między żywnością ekologiczną a konwencjonalną to przede wszystkim podejście prośrodowiskowe, które opiera się na minimalizowaniu lub wykluczeniu szkodliwych substancji i pestycydów w całym procesie produkcji. Dotyczy to nie tylko uprawy roślin, ale również hodowli zwierząt. Ekologiczne podejście do produkcji  i troska o środowisko to podstawa do uzyskiwania dobrej jakości produktów spożywczych, takich jak mleko, wędliny czy jaja. Osoby specjalizujące się w wytwarzaniu naturalnych produktów podkreślają, że jest to kwestia priorytetowa dla konsumentów.

Z mojego doświadczenia wynika, że jakość wyrobów mięsnych producenci zapewniają tym, jak dbają o zwierzęta i gdzie je hodują. My możemy pochwalić się tym, że sami zajmujemy się gęśmi od wylęgu do uboju, dzięki czemu mamy pełną kontrolę nad ich chowem. Sprzeciwiamy się hodowli klatkowej drobiu, która jest nieetyczna i zupełnie odbiega od naszych standardów. Dbamy także o to, aby gęsi karmione były zdrowo, bez zbędnych antybiotyków i w sposób naturalny – komentuje Witold Bednarski, pomysłodawca i twórca marki Złota Gęś.

Z wypowiedzi eksperta wynika, że kluczem do wysokiej jakości wyrobów mięsnych jest odpowiedzialne, zrównoważone podejście firm. Proekologiczne wartości towarzyszą dziś wielu producentom. Liczba ich rośnie, co także dobrze wróży przyszłości branży.

Ekologiczna gęsina z Wielkopolski

Gęsina to mięso, które w Polsce uznawane jest za mięso niszowe, chociaż w sklepach zaczyna pojawiać się coraz częściej. Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, jednak istnieją regiony w Polsce, które słyną z doskonałej jakości tradycyjnych wyrobów z gęsiny. Należy do nich z pewnością Wielkopolska. 

Szczególny nacisk od początku istnienia naszego zakładu produkcyjnego kładliśmy na jakość i tradycyjny, naturalny smak gęsiny. Każdy z naszych wyrobów zawiera ponad 90% mięsa, w tym 100% mięsa z gęsi. W składach znajdziemy wyłącznie mięso gęsie, wodę i przyprawy znane w kuchni polskiej od lat, takie jak czosnek, majeranek, czy jałowiec. Prosty, krótki skład to dla naszych klientów gwarancja jakości produktów, które nie potrzebują zbędnych ulepszaczy – dodaje Witold Bednarski.

Jesteś tym, co jesz 

Jak się okazuje, unikanie „chemii” w żywności, czyli konserwantów i polepszaczy to obecnie jedna z głównych definicji zdrowego odżywiania według Polaków (wskazuje to 40% badanych), o czym mówią najnowsze dane z raportu ,,Zdrowe odżywianie: postawy Polaków”, zrealizowanego przez firmę Inquiry. Mamy coraz większą wiedzę na temat żywności, chętniej wybieramy produkty, które nie tylko są apetyczne, ale także jakościowe.

Uważam, że jako producenci żywności musimy odpowiadać aktualnym potrzebom naszych klientów. Myślę, że zmiany dotyczące jasnego informowania konsumentów, skąd pochodzi dany produkt oraz z jakiej jakości składników został wykonany, są wartościowe i będą coraz bardziej pożądane w Polsce i na świecie – zauważa Witold Bednarski.

W obliczu tak silnego trendu konsumenckiego, zorientowanego na ekologiczną produkcję żywności, mamy nadzieję, że kolejne lata na rynku spożywczym będą niewątpliwie czasem pozytywnych zmian w naszym sposobie odżywiania i dokonywania wyborów konsumenckich, które będą miały pozytywny wpływ na środowisko.



Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WWeim

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl