HACCP
HACCP to System Analizy Krytyczny Punkt Kontroli, który służy zapewnieniu odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa żywności.
HACCP to system wewnętrznej kontroli, którego celem jest zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa żywności w zakładach, które produkują żywność oraz w miejscach zajmujących się jej transportem lub magazynowaniem.
Celem głównym systemu HACCP jest identyfikacja Krytycznych Punktów Kontroli, czyli miejsc, w których może dojść do skażenia żywności i wystąpienia zagrożenia zdrowia konsumentów.
Wdrożenie systemu HACCP jest obowiązkowe od 1 stycznia 2006 roku. Według Rozporządzenia 852/2004 WE wydanego 29 kwietnia 2004 roku, które dotyczy higieny produktów spożywczych wszystkie firmy związane z sektorem spożywczym muszą posiadać certyfikat potwierdzający posiadanie takiego systemu.
Przykładowymi jednostkami, które podlegają obowiązkowemu wdrożeniu systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności są:
- zakłady, które zajmują się produkcją żywności (zakłady mięsne i wędliniarskie, piekarnie, cukiernie)
- firmy specjalizujące się w produkcji opakowań
- producenci dodatków żywnościowych
- zakłady żywienia zbiorowego (przedszkola, szkoły, szpitale, żłobki, zakłady pracy)
- firmy zajmujące się obwoźnym handlem artykułów spożywczych
- przedsiębiorstwa, które magazynują oraz mrożą produkty żywnościowe
- sklepy spożywcze, markety, duże sieci handlowe
- branża HORECA(hotele, restauracje, catering)
Korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP
- spełnienie wymagań prawnych
- lepsza komunikacja wewnątrz i na zewnątrz firmy
- działania prewencyjne zapobiegają ponoszeniu niepotrzebnych kosztów
- większa wydajność pracowników, podniesienie jakości wykonywanej pracy
- bardziej efektywna produkcja, mniejsza ilość strat i braków
Nadesłał:
djbdoradztwo2
|