ISO 22000
ISO 22000:2005 to międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności, przeznaczony dla branży spożywczej.
ISO 22000:2005 to międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności, przeznaczony dla branży spożywczej i wydany 1 września 2005 roku.
Skierowany jest do wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, łącząc w sobie wymagania systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych). Celem normy ISO 22000 jest zharmonizowanie i ujednolicenie wszystkich wymagań z zakresu bezpieczeństwa żywności.
Wymagania ISO 22000 mogą być zastosowane przez wszystkie firmy bezpośrednio i pośrednio związane z łańcuchem żywnościowym tj. :
- Producenci żywności
- Producenci pasz
- Firmy cateringowe
- Hurtownicy i detaliści
Oraz firmy zajmujące się:
- Transportem i dystrybucją żywności
- Magazynowaniem żywności
- Produkcją opakowań, maszyn i urządzeń
- Produkcją środków myjących i dezynfekujących
Podstawą normy ISO 22000 są wymagania systemu HACCP- systemu analizy zagrożeń żywności i krytycznych punktów kontroli. System HACCP jest systemem wymaganym przez sanepid i ustawodawstwo Unii Europejskiej i w Polsce obowiązuje od 2006 roku.
Korzyści wynikające z wdrożenia ISO 22000:
- Gwarancja prawidłowego funkcjonowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności w przedsiębiorstwie
- Wzrost zadowolenia klientów, który wynika ze skutecznego nadzorowania organizacji nad zagrożeniami podczas procesu produkcji żywności
- Możliwość uczestniczenia w przetargach
- Wzrost zaufania klientów, kontrahentów oraz dostawców
- Umożliwia efektywną komunikację ze wszystkimi stronami łańcucha żywnościowego.
Nadesłał:
djbdoradztwo2
|