Uchroń się od zmian miażdżycowych!
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała - bez niego nie zostałyby wyprodukowane np. hormony płciowe albo kwasy żółciowe konieczne do trawienia tłuszczów.
Gdy jednakże mamy go ponad potrzebną ilość, zaczyna magazynować się w naszych komórkach, tworząc zmiany miażdżycowe.
W zatkanych tętnicach krew ciężej płynie, może to wywołać niedokrwienie tkanek, także serca. Dlatego redukcja zbyt dużej ilości cholesterolu to sprawa najwyższej wagi.
Jak obniżyć cholesterol? Najpierw powinniśmy skontrolować poziom cholesterolu. Najdokładniejsze informacje zdobędziemy, wykonując tzw. profil lipidowy, to jest badanie, które pokaże poziom cholesterolu we krwi dzieląc go na frakcje. Cholesterol bowiem ma dwa wcielenia: prawidłowe (HDL) i złe (LDL). Obniżyć chcemy ilość niezdrowego cholesterolu. Z raportów Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego stan LDL nie może przekraczać 130 mg/dl, zaś wysoki cholesterol HDL to powód do dumy. HDL ma działanie przeciwmiażdżycowe - nie przykleja się w naczyniach krwionośnych.
Nigdy nie jest za późno. Czy wysiłek związany ze zmianą diety na pewno nam się kalkuluje? Zmiana diety pozwala zmniejszyć wysoki cholesterol o 10-15%, a każde obniżenie jego stanu o 1% to zminimalizowanie możliwości wystąpienia zawału serca o 2%.
Czy wiesz, co jesz? Gdy jednak zły cholesterol (LDL) się zadomowi, musimy z nim pożegnać. Skapituluje, jeżeli zmniejszymy ilość zjadanych tłuszczów. Skuteczne aby obniżyć poziom cholesterolu są tzw. sterole roślinne - związki które hamują wchłanianie cholesterolu do naczyń krwionośnych. Są w olejach pochodzenia roślinnego, ziarnach, owocach i warzywach.
Kilka małych, lecz istotnych zmian w codziennej diecie jest w stanie spowodować, że podwyższony poziom cholesterolu LDL nie będzie twoim zmartwieniem. Unikaj: przetworów mięsnych, masła, białego pieczywa, pełnotłustego mleka, babeczek i innych ciastek. Zamiast tego jedz: chude mięsa i wędliny, potrawy pieczone, margaryny roślinne, pieczywo z pełnego ziarna, warzywa i owoce, niskotłuszczowe ciastka .
Nadesłał:
Tobisz
|