Z czym podawać frytki z warzyw? 3 sprawdzone połączenia


Z czym podawać frytki z warzyw? 3 sprawdzone połączenia
2022-09-01
Szybkie w przygotowaniu, atrakcyjne dla dzieci i dorosłych i chrupiące, stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Tym bardziej że każdorazowo mogą smakować inaczej. Przeczytaj i zobacz, z czym podawać frytki z warzyw i odśwież dotychczas serwowane menu.

Frytki o doskonałym smaku. Z jakich warzyw je przygotować?

Klasyczne frytki rzadko sprawdzają się jako imprezowa przekąska, podane na obiad lub kolację bywają zaś odbierane jako pójście na łatwiznę i… szybko się nudzą. Alternatywą dla frytek z ziemniaków są frytki z warzyw. Ciekawy smak mają te przygotowane z batatów lub dyni (są lekko słodkie), pietruszki i selera, kolorem zaś zaskakują frytki z buraków i marchwi. 



Frytki z warzyw w gotowych daniach. 3 sprawdzone połączenia

Różnorodność dań z frytkami zależy nie tylko od rodzaju samych frytek. Ogromne znaczenie mają również dodatki. Jeśli podajesz je samodzielnie, dobrze sprawdzi się sos lub dip, na obiad i kolacje warto zaś uzupełnić je czymś bardziej konkretnym. Trzy sprawdzone połączenia znajdziesz poniżej. 



1. Ryba grillowana lub panierowana

Frytki z warzyw, podobnie jak frytki z ziemniaków, doskonale komponują się z rybami – grillowanymi, pieczonymi i panierowanymi. Miłośnikom kuchni lekkostrawnej poleca się przygotowanie całego dania w piekarniku. Duże znaczenie mają przyprawy – zarówno rybę, jak i warzywa należy odpowiednio przygotować. Rybę zamarynować, najlepiej – mieszanką oliwy, cytryny i ulubionych ziół. Jeśli zdecydujesz się na rybę panierowaną, wykorzystaj sól i pieprz, frytki z warzyw zaś usmaż na głębokim oleju.



2. Grillowane mięsa 

Ciekawym uzupełnieniem frytek z warzyw jest grillowane mięso – najlepiej klasyczny filet z kurczaka. Soczysty i dobrze przyprawiony, będzie doskonale komponował się zwłaszcza z frytkami z batatów, niemniej jeśli zależy Ci na wyjątkowo szalonym połączeniu smaków, upiecz więcej niż jedno warzywo. Kolorowe frytki, grillowane mięso i odpowiednio schłodzony dip (np. czosnkowy) to doskonały pomysł na lekki letni obiad. 



3. Jajko sadzone

Frytki z warzyw można podawać również na kolację – najlepiej w towarzystwie jajka sadzonego. Tajemnicą tego prostego (i efektownego) dania jest odpowiednio wysmażone białko i miękkie żółtko – wówczas można w nim maczać upieczone kawałki batatów, selera, marchwi, buraków, dyni albo pietruszki.

Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl