Wakacyjne dania bez gotowania! Sprawdź sprawdzone przepisy Szefów Kuchni Piątnicy!


Wakacyjne dania bez gotowania! Sprawdź sprawdzone przepisy Szefów Kuchni Piątnicy!
2022-08-22
Lato to czas, który obfituje w warzywa i owoce. Warto więc wykorzystać te dobra natury i wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Prezentujemy szybkie i smaczne przepisy, które nie wymagają gotowania i świetnie sprawdzą się w upalne dni!



Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym


Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 1
Składniki:

    Jogurt naturalny OSM Piątnica - 4 łyżki
    majonez  - 1 łyżka
    sól, pieprz, cukier do smaku (po szczypcie)

Ulubione warzywa i dodatki typu:

    fasolka czerwona konserwowa
    grillowany filet z kurczaka pokrojony w kostkę
    pomidorki koktajlowe
    pomidory suszone pokrojone w paseczki
    rukola
    roszponka
    cebula czerwona pokrojona w półkrążki
    papryka świeża pokrojona w paseczki
    marchewka pokrojona w cieniutkie słupki
    dynia świeża pokrojona w cieniutkie słupki

Wykonanie:
Połączyć jogurt naturalny z majonezem i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiku o pojemności ok. 650 ml układać warstwami wszystkie składniki, zaczynając od sosu. Kolejno układać te, które nie chłoną wilgoci np. fasolka, kurczak, marchew, dynia, pomidorki, sałaty. Smacznego!


Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Przygotowanie: ok. 4 godz.
Składniki:

    serek Mascarpone Piątnica - 500 g
    śmietana 36% Piątnica - 400 g
    Masło Ekstra Piątnica - 90 g
    borówki amerykańskie - 250 g
    maliny - 250 g
    ciasteczka owsiane - 200 g
    galaretka malinowa - 1 opakowanie
    gorąca woda - 400 ml
    migdały - 100 g
    żelatyna - 15 g
    woda - 60 ml
    cukier - 150 g

Wykonanie:

1.       Ciasteczka owsiane pokruszyć, a następnie dodać do nich drobno posiekane i podprażone na suchej patelni migdały. Do całości wlać rozpuszczone masło i poczekać ok. 0,5 godz., aby stężało. Masę przełożyć do tortownicy i lekko ubić dłonią.

2.       Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić, by stężała. 75 g cukru ubić ze śmietaną, a drugą połowę dodać do serka mascarpone. Ucierać na gładką masę. Żelatynę dodać do serka mascarpone i mieszać razem z ubitą wcześniej śmietaną. Na przygotowany wcześniej w tortownicy spód wylać przygotowaną masę. Na wierzchu ułożyć owoce - borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieścić w lodówce na ok. 3 godz.

3.       W czasie gdy sernik jest w lodówce, rozpuścić galaretkę w 400 ml wody i odstawić do wystygnięcia. W momencie, gdy galaretka zacznie tężeć, zalać sernik z owocami i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin - aż do zastygnięcia. Smacznego!
 
Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim

Przygotowanie: 15 minut
Porcje: 5
Składniki:

    dojrzałe pomidory - 5 średnich sztuk
    świeża bazylia - 1 pęczek
    Serek Wiejski lekki Piątnica 150 g - 2 szt.
    kukurydza konserwowa - ½ puszki
    czosnek - 1 ząbek
    sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1.       Pomidory umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć miąższ.

2.       Do serka wiejskiego dodać posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać.

3.       Dno pomidorów wypełniać warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1 łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem.

4.       Tak przygotowane przykryć kapeluszami.

Smacznego!

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl